Het werkt gewoon beter met een organisatie die volledig opereert met eigen mensen.

Peter Kramer, directeur Vastgoed en Ontwikkeling woningcorporatie Stadgenoot, Amsterdam

De ontwikkeling en bouw van het Scheepvaartkwartier te Amsterdam heeft een lange historie. De laatste twee woonblokken, van de zeven in totaal, gelegen in Osdorp tussen de Nieuwe Osdorpergracht en de Hoekenesgracht zijn in 2016 opgeleverd.

 

De ontwerpen van A6 en A7 van respectievelijk Moriko Kira architect en Geurst & Schulze Architecten mogen er zijn. Peter Kramer, directeur Vastgoed en Ontwikkeling van woningcorporatie Stadgenoot, is blij met het eindresultaat: “Twee schitterende blokken met 71 vrije sector huurwoningen en een parkeergarage. De huurappartementen variëren in oppervlakte van 71 tot 145 m2 . Na de oplevering bestaat het cluster uit zeven woonblokken met 233 woningen die zijn gelegen in het gemengd hoogstedelijke gebied van Amsterdam Nieuw-West dat bestaat uit een gevarieerd aanbod van woningen, winkels, horeca, bedrijfsruimten, kantoren en culturele voorzieningen.”

 

Door de crisis raakte de beoogde integrale aanpak van realisatie van het Scheepvaartkwartier rond 2006 bijna geheel in het slop. Stadgenoot heeft toen de positie overgenomen van woningcorporatie Far West. De parkeergarage en de blokken A1 tot en met A4 waren al gerealiseerd. Na overleg tussen Peter Kramer en Peter Maalman bleek HSB bereid A5 op de reeds gerealiseerde parkeergarage binnen budget en mede risicodragend te bouwen. Peter Kramer: “En dat beviel zo goed dat uiteindelijk het hele Scheepvaartkwartier, A6 en A7 in samenwerking met het Pensioenfonds Spoorwegen als belegger, volledig is afgebouwd door HSB. Het werkt gewoon beter met een organisatie die volledig opereert met eigen mensen. De lijnen met de directie zijn kort, dat levert geen ruis op, en ook de vaklieden voelen zich verantwoordelijk. Dit leidde ertoe dat we de herontwikkeling van het voormalige GAK-kantoorgebouw in Amsterdam-West naar starters- en studentenwoningen eveneens hebben gerealiseerd in samenwerking met HSB.”

Peter Kramer

Meer interviews

Contact T. 0299 398 928 - M: info@jmdeurwaarder.nl Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam Website: Ratio Design