Een perfecte match van vraag en aanbod

Gert Grandiek, sectorhoofd Gebiedsontwikkeling gemeente Zaanstad

Gert Grandiek is sectorhoofd Gebiedsontwikkeling van de gemeente Zaanstad. Vanuit deze functie stuurt hij MAAK.Zaanstad aan. Zaanstad wil een stad zijn waar mensen met plezier wonen, werken en leren. Vanuit MAAK.Zaanstad, dat een visie heeft tot 2040, wordt gewerkt aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Op basis van gesprekken met inwoners, organisaties, ondernemers en investeerders ging de gemeente aan de slag. Gert Grandiek pakte de stedelijke ambities Zaans pragmatisch aan en raakte hierover onder meer in gesprek met Camiel Honselaar: “Wij zijn beiden afkomstig uit de streek en dat schept natuurlijk een band. Al snel bleek het gezamenlijk belang van HSB en Zaanstad. HSB zoekt vakmensen en in Zaanstad wonen de nodige werkzoekenden.”

 

Boven verwachting
Voornoemd gesprek leidde er toe dat HSB tijdens een door Werkgeversservicepunt Zaanstreek­Waterland georganiseerde banenmarkt in contact kwam met zeven werkzoekenden die bereid waren zich te laten omscholen tot metselaar.

In mei 2018 richtte HSB daar een eigen metselschool voor op. Onder begeleiding van metsel­leermeesters Sjef de Wit en Klaas Mossel konden zij vervolgens op een speciaal ingerichte werkplek op de werf in Volendam laten zien wat voor onvermoede kwaliteiten zij in huis hadden. De metselvaardigheden van twee zij­ instromers waren in korte tijd boven verwachting en in oktober kregen zij een contract aangeboden bij HSB. In Zaanstad konden Kamaran Ahmad Omar en Rick Alting Siberg direct aan de bak binnen project Romanov.

 

Een perfecte match
“Een perfecte match van vraag en aanbod”, zegt Gert Grandiek. “Als de motivatie er is, maken leeftijd en achtergrond verder niet uit. Ik vind het geweldig dat deze mensen worden opgenomen in de Volendamse familie. Ze konden ook meteen proeven van de Volendamse kermis. HSB geeft mensen vertrouwen en ritme in het leven. Ze laten de nieuwe metselaars voelen dat het arbeidscontract echt verdiend is.” Dat werd nog eens benadrukt toen Camiel Honselaar op 16 oktober op de bouwplaats van Romanov aankwam met taart. Het werk werd stilgelegd om Kamaran en Rick nog eens uitgebreid in het zonnetje te zetten. “Hoe welkom kun je je voelen? Het zijn precies dit soort samenwerkingen die wij zoeken en die zetten wij graag voort met HSB. Ook binnen het House of Skills en het Zaans Bouwplatvorm streven wij dit soort partnerships na.”

 

Uitgaan van competenties
House of Skills is een leer­, experimenteer­ en matchingscentrum voor met name middelbaar opgeleiden in de metropool­ regio Amsterdam. Het Zaans Bouw­ platvorm, een samenwerkingsvorm
tussen makelaars, architecten, aannemers, ontwikkelaars en beleggers, promoot de begeleiding van werkzoekenden door medewerkers van de afdelingen Arbeids­ bemiddeling en ­toeleiding van Zaanstad. Gert Grandiek legt uit waar het in dit soort organisaties om draait: “Het is goed om niet zozeer uit te gaan van de kennis van mensen, maar veel meer vanuit hun competenties. Het gaat om het revitaliseren van mensen. Iedereen kan wat en iedereen wil wat. Door werk als levensinvulling krijgen de mensen de kans om weer tot een sociale groep te behoren en daar steek ik namens MAAK.Zaanstad graag energie in.”

Eigen metselschool van HSB biedt Zaanse zij-instromers mooie toekomst in de bouw

Meer interviews

Contact T. 0299 398 928 - M: info@jmdeurwaarder.nl Bezoekadres - Slobbeland 10 - 1131 AB Volendam Postadres - Postbus 8 - 1130 AA Volendam Website: Ratio Design